25 Eylül 2014 Perşembe

25 Eylül Tarihte bugün

Tarihte bugün Avrupa Ortak Pazarın dan borç alışımızın elli ikinci yıl dönümü. Bugün sizlerle kişisel alacak verecek meselelerimiz ile Ülke meselelerinin benzerliğini paylaşacağım. 27 Mayıs 1960 da yapılan darbe ile Türkiye yeni bir çıkmaza gözlerini açmış, bilinmeyene yol almaktaydı. Bu bilinmeyen elbette sadece bizim için bir bilinmeyen idi. Yoksa darbeyi yönetenler için bir bilinmeyen söz konu değildi. Burada darbeyi yönetenden kastım asla Türk askeri değildir. Asker her zaman maşa olmuştur. Daha önce bir ülkede darbe olabilmesi için üç önemli saç ayağından bahsetmiştim. Merak edenler Tarihte Bugün sayfamızdan bu yazımı okuyabilirler. Bugün ise darbe sonrasında yaşanan bir klasikten bahsedeceğim.
para


Öncelikle ülkelerde bireyler gibi alacak verecek ilişkisinde olabilirler. Bugün Türkiye'de borcu olmayan ortalama bir vatandaş yoktur. Herkes bir şekilde borçlandırılmıştır. Borcu olan insan ise hareket kabiliyetini kaybeder. İki bin lira maaşı olan birinin aylık ödemesi beş bin lira ise ne kurban bayramında memlekete gidebilir, nede çocuklarına bayramlık alabilir. Mesele borç almak değildir. Mesele borcu yönetebilme meselesidir. Ayağı yorgana göre uzatma meselesidir. Ülkeler ise dış müdahalelerle bilinçli bir şekilde tıpkı bireyler gibi borç batağına sokulur. Sonra da yandı gülüm keten helva. Tarihte bugün Türkiye'nin Avrupa Ortak Pazar'ından 300 milyon dolarlık borcu almasının asıl hikayesi budur. Daha doğru bir ifade ile Avrupalı devletlerin Türkiye'ye borç vermesinin asıl hikayesi budur.

Ülkeler ile bireylerin borç ilişkisi arasında ise çok önemli bir fark vardır. Hiç bir akrabamız, komşumuz yada arkadaşımız bize durduk yere borç vermezler. Sadece bankalar bas bas bağırır. Gel vatandaş zart kredi, gel vatandaş zurt kredisi diye. Nedeni açıktır. Al 10 lirayı ver 20 lirayı. Ülkelerde arasındaki ilişkide tam olarak böyledir. Önce sizi yoksullaştırmak için her türlü rezillik yapılır. Sonrada sen bizim için stratejik öneme sahip büyük bir ülkesin al sana ben den 300 milyon kredi. Yavaş yavaş ödersin ama asla bitirtmezler bu borcu.
Yazar : Unknown

25 Eylül Tarihte bugün

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates