16 Eylül 2014 Salı

16 Eylül Tarihte Bugün

16 Eylül Tarihte Bugün, Türk ve Dünya tarihi açısından iki önemli olaya şahitlik etmiştir. Bunlardan ilk olarak yakın tarihimize ışık tutacak olan Türkiye'nin NATO ya başvurusunun reddi hadisesidir. İkinci olay ise Ertuğrul Firkateynin den gelen ve Osmanlıyı yasa boğan elim kazadır.

1950 de Türkiye, henüz daha 1 yaşında olan Nort Atlantic Treaty Organization bilinen adıyla NATO ya üyelik için başvurmuş ve başvurusu 1950 de tarihte bugün kabul edilmemiştir. Danimarka, Belçika, İngiltere ve Hollanda dan oluşan NATO üyesi ülkeler, Sovyetler Birliğinin (Rusya) baskısından dolayı Türkiyeyi NATO ya almadı. En azından Türkiye'ye böyle anlatıldı. İşin rengi iki yıl sonra belli oldu. 1950 de başlayan Kore Savaşına asker göndermek zorunda bırakılan Türkiye ancak bu olayın sonucunda NATO ya kabul edildi.

16 Eylül'de Bugün

1887 senesinde Japon İmparatorunun Amcası II. Abdülhamid'i İstanbul'da ziyaret eder. Japon İmparatorunu temsilen gelen amcazade Japonya'nın şanına yakışan bir savaş gemisi eşliğinde şehre kabul edilir. Türk Japon dostluğunun ilk adımı olan bu ziyaretten iki devlette çok memnun kalır. Ziyaret sonrasında II. Abdülhamit Ertuğrul Firkateyni ile iadeyi ziyaret yapılmasını ister. Osmanlı Devleti dönem itibarıyla hala adından söz ettirebilen, Halifenin varlığıyla yüz binlerce Müslüman için umut taşıyan bir devletti. 1989 da İstanbul'dan Boğaza elveda yolculuğuna çıkan Ertuğrul Firkateyni, tam 11 ayda Japonya'ya varmıştı. Yolculuğun bu kadar uzun sürmesinin tek nedeni ise İngiltere'ye Müslüman halkın hala Osmanlının yanında olduğunu göstermek idi. Bu nedenle Ertuğrul Firkateyni güzergah üzerindeki tüm Müslüman şehirlerine uğruyordu. Yolculuk sonunda Japonya'da müthiş sevgi gösterileri ile karşılanan Türk Donanma gemisi, Japon İmparatorunun da ısrarı ile 3 ay boyunca Japonya'da misafir edilmiştir. Ayrılık vakti geldiğinde Tarih 16 Eylül 1890 senesiydi. Yokohoma'da hareket eden Ertuğrul Firkateyni Kushimato açıklarında çok büyük bir fırtınaya yakalanır. Firkateyn de bulunanlardan sadece 20 kişi hayatta kalabilmiştir. 
587 vatan evladının şehitlik şerbetini içtiği bu olay sonucunda Japon ve Türk halkları arasından asla sarsılmayacak dostluk köprüsü kurulmuştur. Olaydan bir yıl sonra Japon İmparatoru tarafından bu anıt yaptırılmıştır.

Yazar : Unknown

16 Eylül Tarihte Bugün

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates