17 Eylül 2014 Çarşamba

17 Eylül Tarihte Bugün

Tarihte bugün, Cumhuriyet Türkiye'sinin en kara günlerinden biri yaşanmıştır. Devlet bir Başbakanını asmış, millet iradesi idam edilmiştir. Evet tarihte bugün Adnan Menderes 1961 senesinde İmralı adasında katledilmiştir. Adnan Menderes'in hayatına mal olacak olayın perde arkasında ne yatıyordu? Adnan Menderes neden asıldı? Bugün sizleri sıkmadan bunu anlatmaya çalışacağım.

Merhum Adnan Menderes ve Cumhuriyet rejimi (devlet) arasında, oldukça sıkıntı yaratan meselelerin başında Türkçe ezan okunması zorunluluğu geliyordu. Bu uygulama 1932 senesinde Atatürk'ün emriyle başlamış olduğundan, Cumhuriyet Halk Partililer tarafından devrim olarak adlandırılmıştır. İşte bu devrimi benimsemeyen biri hemde bir Başbakan nasıl olur da Ezanının Arapça okutulmasına tekrar izin verirdi. Adnan Menderes Ezanın Türkçe okunmasını yasaklamamasına rağmen, Arapça ezana verdiği izinle Tüm ülkede Arapça Ezan okumak hızla benimsendi.
 İşte size Türkçeleştirilen Ezan;

Tanrı uludur
Tanrı uludur
Tanrı uludur
Tanrı uludur
Şüphesiz bilirim ve bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim ve bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed

Haydi namaza, haydi namaza
Haydi felaha, haydi felaha
(Namaz uykudan hayırlıdır)
Tanrı uludur, Tanrı uludur
Tanrı’dan başka yoktur tapacak.

Bu satırların içinde bir tek Allah kelimesinin geçmemesi uygulamanın halk tarafından benimsenmesine engel oldu. Beğensek de beğenmesek de 18 yıl süresince Camilerden yükselen ezanımız sesi buydu. 1932 yılında Fatih Camisinden başlayan okunarak başlayan bu serüven, Menderes tarafından 1950 yılında sonlandırılmıştır.
Günümüze döndüğümüzde hangi siyasi iktidar Ezanı Türkçe okutmak için oy istese oturduğu koltuğu koruyabilir. Evet hiçbir iktidar buna cesaret bile edemez. Oysa bu doğru bir uygulama olsaydı emin olun ki bir babayiğit çıkar ve bunu dillendirirdi. Tıpkı Adnan Menderes'in Türkçe ezana karşı yaptığı gibi. Bu türden bir olayın tek başına darbe için yeterli bir geçerliliği var mıdır? Muhakkak ki hayır. Dini hassasiyetleri iyi bilen bir Başbakanın, rejim için tehlike oluşturması Darbe sebebi asla olamazdı. Çünkü darbeler dış destekli olur. Tarih bize şunu gözümüze soka soka öğretti. Dışarıdaki ağababaları memnun etmeyecek darbe her zaman plan olarak kalır. Bu planları ancak onay alındıktan sonra uygulaya bilirsiniz.

Öyleyse dışarıda o dönemde neler oluyordu, Türkiye nasıl bir etki alanı içindeydi? Türkiye Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan tarafından idare ediliyordu. Ülkeye yön veren üç isim ve üç idam. Ülke tarım ülkesi rolünü çok iyi oynuyordu. Avrupa'nın tahıl ambarı, meyve sebze reyonu Türkiye idi. Bu rol Türkiye'ye bizzat Avrupa ve ABD tarafından verilmişti. Hatta şunu söylemek bile mümkündü. Avrupa ve ABD'nin kırmızı çizgisiydi. Adnan Menderes ve Kurmayları bu durumu değiştirmek için çalışmalara başladığında karşılarında taş duvar gibi duran NATO'yu bulurlar. Yine de rota ABD ye çevrilir. ABD Başkanının Menderese krediyi ne yapacağı sorduğunda aldığı cevap karşısında tavrı net olur. Menderes Kredi ile tarım sanayileşmesinin yani sanayiye ilk adımın peşindedir. Bu ise sanayileşmeye başlayan tarımdan uzaklaşan bir Türkiye demektir.
Başbakan B planını devreye sokar. Maden ABD ve Avrupa kredi vermiyor, neden Rusya ile yakınlaş mayalım. İşte Menderes, Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın sehpası o zaman hazırlanır.

İçerideki rejim elden gidiyor havası yetmeyince aranan destek NATO'dan gelir.  Ne yani darbeyi NATO mu yaptırdı? Tek kelimeyle evet, eğer NATO razı olmasaydı darbe kesinlikle olmazdı. Tıpkı Mısır darbesi sonrasında Arabistan ve ABD'nin milyarlarca doları hibe etmesi gibi. Ne çabuk unutuyoruz değil mi? Eğer bu ülkeler istemeseydi yada gerekli maddi yardımı yapsalardı bu darbeler olur muydu?

Tarihte bugün işte bu olaylar neticesinde gerçekleşen 27 Mayıs Darbesinin sonucu olarak Başbakanını katletmiştir.
adnan menderes idam

Yazar : Unknown

17 Eylül Tarihte Bugün

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates