19 Eylül 2014 Cuma

19 Eylül Tarihte Bugün

Dile kolay tam 95 yıl kapalı kaldıktan sonra 19 Eylül 2010 da yeniden ibadete açıldı. Van gölünün en büyük adası olan ve adını bu adadan alan Akdamar Kilise'si. Tarihte bugün Akdamar Kilisesinin yeniden ibadete açılması ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yeri aldı. Peki Akdamar Kilisesi neden bu kadar önemli ve neden kapatılmıştı? İşte bu yazımda sizi Osmanlı'nın yıkılışı ile sonuçlanacak olayların bir halkası olan o tarihe kısa bir yolculuğa çıkaracağım.

Tarihte bugün

Sene 1828/1829 Osmanlı Rus savaşı neticesinde Ermenilerin en yoğun olduğu bölgeler Ruslara bırakılır. Ruslar önce kendilerine bırakılan yerlerdeki Ortodoksların daha sonra Osmanlı topraklarında yaşayan tüm Ortodoksların hamili olarak olarak tek söz söyleyici devletin kendisi olduğunu öne sürer. İşte kızılca kıyamet bu dakikadan sonra kopar. Anadolu toprakların da yaşayan Ermeniler Rusya'nın etkisi ile kışkırtılır. Memlekette Ermenilerin olduğu her yerde irili ufaklı isyanlar çıkar. Dönem itibarı ile Osmanlı hala Anadolu'da hakimdir. Fakat 1. Dünya savaşının başlamasıyla, bunu fırsat bilen Ermeniler, Rusların 1915 de VAN ve çevresini işgal etmesine yardımcı olur, tarihte bugün yaşanan Akdamar Kilisesinin açılması hikayesinin başlangıcı da bu olaylara dayanır.

24 Nisan 1915 Talat Paşa tüm Yurt da Ermenilere ait ne varsa yasaklanması talimatını verir. Ve bununla da kalınmaz. Bizi içimizden vuran Ermenilerin sürgün edilmesi kararını da yine bu talimatın içine şifreli şekilde yazar. Talimatın gizli olması sebebiyle neye uğradığını şaşıran Ermeniler, Anadolu topraklarının her bir metre karesinden kovulur. Sonrasında Ermenilerin en kutsal yerlerinden biri olan Akdamar Kilisesi de kapatılır. Akadamar Kilisesinin kapatılma hikayesi budur. Peki neden bu kadar önemli.
yeni akdamar kilisesi

Tarihte bugün neden Önemli !

7. yüzyılda Hristiyanların kutsallarının başında gelen orijinal Haçın bir parçası Kudüs'ten çalınır. Haçın İran yakınlarında bulunması ile dönemin önde gelen Hristiyanları tarafından bir daha çalınmasın diye Van'ın Akdamar Adasına getirilir. İşte AKDAMAR KİLİSESİ de bu haçı korumak amacıyla yapılmıştır.
Bir bakıma Ermeniler ihanetin bedeli olarak tam 95 yıl Akdamar'da ayin yapamamışlardır.
Yazar : Unknown

19 Eylül Tarihte Bugün

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates